سلامت و بهداشت

جوش پریودی چیست؟ (علل، انواع و روش درمان آنها)

قاعدگی یا چرخه ماهانه فرآیندی است که بدن زن را برای باروری آماده می کند. این چرخه ماهانه که هر ماه اتفاق می افتد، هورمون های بدن را تنظیم می کند. در کنار این خونریزی ماهانه، اتفاقات دیگری مانند شکم درد، سینه های سفت و دردناک، نفخ یا جوش و آکنه روی پوست و به خصوص روی صورت رخ می دهد که در بدن افراد مختلف شدت متفاوتی دارد.

این در حالی است که جوش ها تقریبا یک هفته قبل از شروع سیکل ماهانه ظاهر می شوند و با شروع خونریزی تعداد آنها کاهش یافته و سپس از بین می روند.

راه حل های درمانی ساده ای برای آکنه های دوره ای وجود دارد که می توانید از آنها برای حفظ زیبایی و جذابیت خود در این دوران استفاده کنید.

من فاطمه حبشی هستم و در این صفحه قصد دارم به معرفی جوش های پریودی ، انواع و روش درمان آن ها اشاره کنم. پس در ادامه با من همراه باشید.

علت جوش های پریودی چیست؟

دلیل اصلی ایجاد جوش و آکنه قبل از پریود تغییرات هورمونی است که در بدن افراد ایجاد می شود. هر خانمی باید هر ۲۸ تا ۳۱ روز یک بار این روند را طی کند تا فرآیند تخمک گذاری و نگهداری تخمک به خوبی انجام شود. در ابتدای قاعدگی سطح استروژن در بدن افزایش می یابد اما در پایان قاعدگی هورمون پروژسترون افزایش می یابد. قبل از شروع چرخه ماهانه این دو هورمون در بدن کاهش می یابد و تستوسترون که یک هورمون مردانه است در بدن تولید می شود.

افزایش سطح هورمون های مردانه در بدن به اضافه تغییراتی که در چرخه قبلی رخ داده است باعث ایجاد جوش و آکنه روی پوست می شود. در اواسط زمان خونریزی سیکل قبلی، افزایش هورمون پروژسترون، غدد را برای ترشح چربی و سبوم تحریک می کند و پوست متورم و ملتهب می شود. از طرفی افزایش تستوسترون قبل و در حین خونریزی باعث تحریک بیشتر این غدد و آزادسازی سبوم می شود. این افزایش و ترشح سبوم در برخی افراد باعث شفافیت پوست صورت و در برخی دیگر باعث ایجاد جوش و آکنه می شود.

علت آکنه قاعدگی یا جوش پریودی چیست؟

نگران نباشید. اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که در زمان قاعدگی دچار جوش صورت می شوید و یا مادری هستید که از صورت پر از جوش دخترتان در زمان پریودی ابراز نگرانی می کنید باید به شما بگویم که ایجاد این جوش ها جزوی از چرخه طبیعی بدن است و طی اختلالات هورمونی پدیدار شده و پس از پایان دوره چند روزه پریود کاملا برطرف می شوند. همچنین در بسیاری از دختران این جوش ها تا قبل از پایان دهه دوم زندگی کاملا بهبود می یابد.

اما در برخی موارد نیاز به بررسی عمیق تر و درمان پایه ای جوش ها وجود دارد. در ادامه به برخی از عللی اشاره می کنم که ممکن است ایجاد و پایداری جوش ها را طولانی تر کند. در این موارد بهتر است به پزشک متخصص پوست مراجعه نمایید.

عفونت های داخلی بدن

مصرف برخی داروهای کنترل هورمونی یا انواع خاصی از قرص های ضد بارداری،

مصرف غذاهای حساسیت زا،

تضعیف سیستم ایمنی بدن،

ژنیتک و یا بیماری های پوستی،

انواع آکنه قاعدگی

تفاوت سطح سبوم و ترشحات چربی در پوست افراد و نوع پوست آنها باعث می شود که آکنه قاعدگی به اشکال مختلف ظاهر شود. از رایج ترین انواع آکنه و جوش پریودی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

جوش های سرسفید: این جوش ها که جوش های زیر پوستی معروف هستند، اغلب دردناک بوده اما قابل مشاهده نیستند. در مواردی که میزان چربی زیر پوست زیاد می شود، جوش سفید شده و چرکی می شود. اگر می خواهید این جوش ها خود به خود خوب شوند و جای خود را روی پوست تان نگذارند، از فشار دادن روی جوش و به اصطلاح ترکاندن آنها پرهیز کنید.

جوش های سر سیاه: این جوش ها در سطح پوست ایجاد می شوند و سر آنها سیاه است. سیاه شدن جوش ها به دلیل واکنش اکسیژن با رنگدانه های پوست است. معمولاً جوش‌های سرسیاه ماندگارتر از جوش‌های سرسفید هستند و چرک ایجاد نمی‌کنند. اما با پایان خونریزی و شروع چرخه استراحت، هورمون ها از بین می روند.

پاپول ها: این جوش ها قرمز و گاهی رنگ پوست صورت است. این جوش های قرمز به دلیل تجمع سبوم در اطراف فولیکول مو و التهاب پوست ایجاد می شوند.

جوش پریودی چگونه درمان می شود؟

اولین توصیه برای پیشگیری و حتی درمان جوش های پریودی ، رعایت تغذیه و بهداشت است . با این وجود در زیر روش هایی را ارائه می کنم که سطح هورمون ها را در بدن متعادل می کند و از تجمع چربی در زیر پوست جلوگیری می کند. توجه داشته باشید که تاثیر این راهکارها برای هر فردی متفاوت است و ممکن است منجر به درمان کامل جوش های قاعدگی یا حتی عدم تاثیر آن شود.

قرص های ضد بارداری

قرص های ضد بارداری با تنظیم هورمون های بدن، احتمال بروز جوش ها را به حداقل می رساند. این قرص ها پروتئین sHBG را در بدن افزایش می دهند که می تواند باعث کاهش میزان تستوسترون در بدن و همچنین جذب هورمون های اضافی شود. در نتیجه تولید چربی در بدن کاهش می یابد و جوش ها به حداقل می رسد.

اسپیرونولاکتون

این دارو همچنین می تواند میزان تستوسترون را در بدن کاهش دهد، اما مصرف آن برای همه خانم ها مناسب نیست. برخی افراد در حین مصرف این دارو پریودهای نامنظم، سفتی سینه و سردردهای شدید را تجربه می کنند. به دلیل این مشکل از خوددرمانی خودداری کنید و حتما با پزشک خود مشورت کنید.

رعایت بهداشت

زمانی که پوست شما کثیف است، منافذ پوست شما بسته می شود و این دلیل تجمع چربی در زیر پوست و ایجاد جوش و آکنه است. دست ها و صورت خود را چندین بار در روز بشویید تا از مسدود شدن منافذ جلوگیری کنید. با دست های کثیف صورت خود را لمس نکنید. همچنین سعی کنید وسایل آلوده مانند تلفن همراه یا عینک طبی یا عینک آفتابی را از صورت خود دور نگه دارید. برای خشک کردن پوست صورت خود از یک حوله یا دستمال نرم و کاملا شخصی استفاده کنید.

راکوتان

راکوتان می تواند سطح هورمون های مردانه و زنانه را در بدن کنترل کند و از افزایش بیش از حد آنها جلوگیری کند، به خصوص در زنان مسن که نزدیک به یائسگی هستند.

مصرف آنتی بیوتیک

بسته به نوع جوش ها و نوع پوست شما، پزشک انواع آنتی بیوتیک های مناسب برای پوست شما مانند تتراسایکلین، داکسی سایکلین یا ریفامپین را تجویز می کند.

روش های دیگری مانند لیزر درمانی ، جراحی و پاکسازی پوستی نیز برای درمان این آکنه ها استفاده می شود البته این روش ها برای درمان آکنه بسیار شدید که پس از قطع خونریزی قاعدگی باقی می مانند استفاده می شود. انجام این روش ها بسیار تخصصی است و باید زیر نظر پزشک متخصص و تکنسین مجرب انجام شود.

برای کاهش جوش های قاعدگی چه کنیم؟

صورت خود را ۲ تا ۳ بار در روز بشویید تا راه های هوایی پوست باز شود.

از کرم های ضد آکنه برای کاهش یا از بین بردن چربی پوست استفاده کنید.

سعی کنید از لوازم آرایشی استفاده نکنید اما اگر بنا به دلایلی مجبور به استفاده از آن ها شدید حتما از کرم ها و لوازم آرایشی بدون روغن استفاده کنید.

هرگز آرایش را برای مدت طولانی روی صورت خود نگذارید. حتما قبل از خواب آرایش خود را کاملا پاک کرده و با تونرها و کرم های سازگار با پوست خود بشویید.

اگر ورزشکار هستید، پس از هر نوع ورزشی دوش گرفتن را فراموش نکنید.

 

استرس را از بین ببرید و غذاهای سالم را در رژیم غذایی خود بگنجانید. غذاهای چرب و تند و شیرینی ها اصلا برای این دوران مناسب نیستند.

در هنگام خونریزی از پوشیدن لباس های تنگ و پلاستیکی یا شلوار جین خودداری کنید.

دفعات جوش های قاعدگی در افرادی که سیگار می کشند به طور چشمگیری افزایش می یابد. سیگار باعث رقیق شدن خون و کاهش گردش خون می شود.

دکتر فاطمه حبشی

در هر عصری، زیبا بودن، معنا و مفهوم خاص خود را دارد. شاید در عصر ما، زیبایی همان چیزی است که اکنون به دنبال آن هستیم. چیزی که، باعث شده است کلینیک زیبایی و آکادمی فلدورا را تاسیس کرده و میزبان هنرجویان و زیبارویانی چون شما باشیم. امیدواریم که همواره بدرخشید و شاداب‌تر، جوان‌تر و زیباتر از همیشه بمانید. در صورتی که نیاز به دریافت راهنمایی یا مشاوره دارید با 09120311317 در ارتباط باشید. منتظر دیدارتان هستیم 😊

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *