سلامت و بهداشت

آشنایی با انگل ها، باکتری ها و قارچ های روی پوست

پوست و میکرو ارگانیسم ها

با میانگین حدود ۱.۸ متر مربع ، پوست بزرگترین اندام بدن انسان است که نه تنها خود انسان ، بلکه  انواع مختلف میکروارگانیسم ها نیز از آن سهمی دارند. نقش اصلی پوست محافظت از بدن ما در برابر نفوذ میکروارگانیسم های خارجی و سموم به عنوان یک مانع فیزیکی است. پوست همچنین با محیط خارجی در تماس است و همچنین از طیف وسیعی از میکروارگانیسم ها – از جمله باکتری ها ، قارچ ها و ویروس ها – و همچنین از انگل های خارجی محافظت می شود. در حقیقت ، حتی زمانی که احساس تنهایی می کنید ، میلیاردها دوست نامرئی و وفادار که حتی اسمشان را نمی دانید ، شما را احاطه کرده اند. آنها بسیار نزدیک به شما هستند ، بسیار بیشتر از آنچه فکر می کنید. در واقع ، آنها نه تنها درون شما بلکه روی بدن شما نیز هستند!

این دوستان نامرئی باکتری ها ، قارچ ها و کپک های طبیعی برای پوست ما هستند که از عرق ، چربی و سلول های مرده پوست تغذیه می کنند و به نوبه خود ما را از باکتری ها و قارچ های پاتوژن محافظت می کنند. این ارگانیسم ها تمام قسمت های پوست را به گونه ای می پوشانند که جایی برای موجودات خارجی و متعارض باقی نمی گذارند.

اکثر آنها برای میزبان خود بی ضرر یا حتی مفید هستند. ارگانیسم های مفید “فلور ساپروفیتیک” و موجودات مضر و متخاصم ما “فلور بیماری زا” نامیده می شوند.

جالب است بدانید که فلور مفید بدن در شرایطی مانند جابجایی یا مصرف زیاد آنتی بیوتیک ها می تواند بیماری زا شود. برای مثال Pseudomonas aeruginosa ، نمونه ای از یک باکتری است که می تواند هم خوب و هم بد باشد. این باکتری تا زمانیکه برروی پوست بدن ساکن است ، دوست مهربان پوست شماست اما با تغییرِ مکان بیولوژیک خود و در صورت ورود به جریان خون ،  می تواند باعث ایجاد عفونت در استخوان ها ، مفاصل و دستگاه های روده ، دستگاه گوارشی و دستگاه تنفس و گاها مرگ شود.

باکتری های مفید، دوستان خوب پوست شما

اپیدرم استافیلوکوکی یکی از باکتری های مفید است. این باکتری از سطح پوست در برابر میکروب های پاتوژن سطحی محافظت می کند و می تواند به جلوگیری از طیف وسیعی از عفونت های باکتریایی کمک کند. این باکتری مفید از پوست ما دربرابر مشکلاتی از جمله در ملتیت محافظت می کند.



Pseudomonas aeruginosa این باکتری ضد میکروب هایی مانند اسید سودومونیک تولید می کند. این مواد می توانند با عفونت های ناشی از باکتری های استافیلوکوک و استرپتوکوک مبارزه کنند. این باکتری همچنین موادی را تولید می کند که مانع رشد انواع مختلف قارچ ها می شود. در واقع ، این داروهای ضد میکروبی آنقدر مهم هستند که اگر آنتی بیوتیک های خوراکی یا موضعی سودوموناس آئروژینوزا را از روی پوست بکشند ، می تواند به طور بالقوه منجر به رشد و عفونت قارچی شود.

میکروبیوم های مفید پوست را حفظ کنید

دقت داشته باشید که میکروارگانیسم ها یا فلورهای موجود در سطح و درون بدن با هدف محافظت از بدن ایجاد شده و وجود آن ها برای جلوگیری از ورود میکروارگانیسم های بیماری زا به بدن بسیار مهم است، اما در طول روز با عوامل زیادی در ارتباط هستیم که می توانند فلور مفید بدن را تهدید کنند ، از جمله موارد زیر:

  • آلودگی هوا
  • دود و گرد و غبار ناشی از سیگار
  • گازهای خروجی از اگزوز خودرو
  • تغییرات ناگهانی در دمای هوا
  • سن: به عنوان مثال ، فلور مفید روی پوست کودکان و نوزادان به اتدازه ی کافی وجود ندارد. حتما شما هم دیده اید که نوزادان با بوسه ق اطرافیان دچار التهاب پوستی و جوش روی پوست می شوند.
  • فشار زیاد روی پوست برای مثال تاثیر استفاده از عینک روی پوست تیغه بینی

کمبود ویتامین ها و اسیدهای آمینه ضروری

استفاده از لوازم آرایشی: گاهی اوقات مواد نگهدارنده ای که در لوازم آرایشی استفاده می شود ، موجودات مفید را نیز از بین می برد.

پاک کننده های پوست: این روزها با شروع بیماری کرونا ، یکی از اقدامات احتیاطی توصیه شده این است که مرتباً دستان خود را با آب و صابون یا ژل ها و الکل های پاک کننده شستشو دهید که علاوه بر خاصیت ضد باکتریایی آنها می تواند به تدریج باعث خشکی و پیری در پوست شود و بیماریهای پوستی مختلفی را در دراز مدت به همراه داشته باشد.

جالب است بدانید که محققان آمریکایی می گویند میکروب هایی که روی پوست هر فرد زندگی می کنند مخصوص هر فرد است و در طول زندگی تقریباً بدون تغییر باقی می ماند و با وجود شسته شدن ، کم شدن و از بین رفتن ، به واسطه ی تکثیر دوباره به تعداد مناسب می رسند

تاثیر باکتری های بیماری زا ، قارچ ها و انگل ها روی پوست

میکروارگانیسم های زیادی وجود دارند که می توانند برای بدن و خصوصا پوست انسان خطرناک باشند. به خاطر داشته باشید که پوست اولین سطح حفاظتی بدن در برابر میکروارگانیسم ها است که تخریب آن باعث تهاجم عفونت و بیماری  به داخل بدن می شود.

برخی از بیماریهای ناشی از میکروارگانیسم های پوست شامل موارد زیر است:

شپش پوست سر و بدن

این حشرات کوچک می توانند در پوست سر و نقاط دیگری از پوست همچون ناحیه صورت ، شکم و ناحیه تناسلی زندگی کنند و از خون انسان تغذیه کنند. آنها معمولاً خطرناک نیستند ، فقط وجود آنها باعث خارش می شود و مسری است. این موجودات بچه ها را بیشتر دوست دارند ، بنابراین در بین کودکان شایع تر است. برای خلاص شدن از شر این میکروارگانیسم ها می توان از شامپوهای شپش استفاده کرد یا می تواند با مشورت پزشک نسخه های دیگری را تجویز کند. شانه هایی با دندان های نازک نیز در از بین بردن این موجودات مزاحم ، مفید است.

عفونت قارچی

هنگامی که قارچ پوست را آلوده می کند ، ضایعات حلقه ای شکل روی پوست ظاهر می شود که علائم آن عبارتند از: وجود  تاول های کوچک یا پولک ها و پوسته های قرمز یا سفید رنگ در پوست که با خارش کنده شده و خونریزی میدهند. بعلاوه یکی از تاثیرات قارچ ها می تواند ایجاد عفونت در پوست سایر نواحی بدن مثلا در بین انگشتان پا باشد که به پای قهرمان نیز معروف است. قرص ها و پودرهای ضد قارچ می تواند گزینه ی مناسبی برای حل عفونت های قارچی خفیف باشد.

انگل های دمودکس

این انگلها به طور طبیعی می توانند بر روی پوست بزرگسالان وجود داشته باشند ، اما با افزایش تراکم ، مشکلات پوستی و مو را ایجاد می کنند . با توجه به گسترش جوامع شهری و مراکزی که در آن انتقال انگل صورت می گیرد ، مانند باشگاه های ورزشی ، استخرها ، آرایشگاه ها و … ، امروزه گسترش این انگل ها افزایش یافته است.

بیماری گال

گال یک بیماری بسیار مسری همراه با خارش است. این بیماری پوستی در اثر انگل خارش دار ایجاد می شود. انگلی که باعث ایجاد گال می شود پس از ورود به بدن در پوست زندگی می کند و حفره ها و مجاری زیرزمینی در زیر پوست ایجاد می کند. تماس با پوست فرد مبتلا به گال می تواند این بیماری را منتقل کند. خارش مداوم پوست یکی از علائم گال است. برای درمان حتما به پزشک مراجعه کنید. علاوه بر این ، استفاده از آنتی بیوتیک ها در این زمینه بی تاثیر است ، زیرا این مشکل توسط انگل ها ایجاد می شود و داروهای ضد باکتری تاثیری بر سیر بیماری نخواهد داشت.

کاندیدیازیس آلبیکنس یا برفک

در مکانهای تاریک ، گرم و مرطوب مانند دهان ، چین و چروک های پوست و شکم رشد می کند. این قارچ باعث خشکی ، خارش و تورم پوست می شود. این موجود مزاحم می تواند در دهان شما رشد کند و باعث ایجاد لکه های سفید در زبان ، گلو یا داخل گونه های شما شود. برفک دهان معمولا با داروهای ضد قارچی  درمان می شود.

عفونت قارچی با کرم حلقوی

عفونت قارچی کرم حلقوی یا قارچ در پوست سر یک بیماری عفونی است که اگر به موقع درمان نشود ، پوست سر طاس شده و یا موها بصورت پراکتده و یا دسته ای دچار ریزش می شود. در واقع این عفونت پوست سر و مو و قسمتی از آن را درگیر می کند و باعث ایجاد لکه های کوچک و خارش دار و پوسته پوسته شدن در پوست سر می شود.این بیماری توسط قارچی به نام “درماتوفیت” ایجاد می شود که روی بافت های مرده مانند مو ، ناخن و قسمت بیرونی رشد می کند. لایه های پوست این بیماری مسری است و از طریق تماس با ناقلین منتقل می شود. البته این بیماری می تواند از حیوانات خانگی نیز به انسان منتقل شود.

اختلالات پوستی مرتبط با اجزای میکروبی ناشناخته

زخم های مزمن ، به عنوان مثال در بیماران دیابتی ، افراد مسن و کم تحرک ، نمونه هایی از موجودات پوستی مفید هستند که به بدن حمله کرده و محل زندگی را تغییر می دهند و منجر به بیماری زایی می شوند. اگرچه این باکتری ها باعث ایجاد زخم های اولیه نمی شوند ، اما تصور می شود که آنها در جلوگیری از بهبود و التیام زخم های مزمن و همچنین عفونت ثانویه نقش دارند.

علائم بیماریهای پوستی

بیماریهای پوستی ناشی از میکروارگانیسم ها اغلب با التهاب ظاهر می شوند ، مانند قرمزی و خارش و سوزش پوست ، اما در برخی موارد ضایعات خشک شده و پوسته پوسته شدن نواحی مختلف پوست ظاهر می شوند.

در برخی موارد ، مانند عفونت های قارچی ، ممکن است فرد علائمی از تب خفیف تا شدید ، درد و حتی تب و لرز و عفونت های ثانویه را تجربه کند.

درمان بیماری های پوستی ناشی از میکروارگانیسم ها

اولین قدم در همه بیماریها پیشگیری است … همانطور که می گویند پیشگیری بهتر از درمان است.

برخی بیماریهای پوستی به دلیل رعایت نکردن بهداشت ایجاد می شوند. بدین منظور باید از تماس با افراد آلوده و افراد آلوده خودداری کرد. به عنوان مثال ، شپش یکی از شایع ترین بیماری ها در بین دختران خردسال مهد کودک و دبستان ها است.

همجنین برخی بیماری ها مانند عفونت های انگلی از حیوانات خانگی می توانند به انسان منتقل شوند.

اگر بیماری پوستی دارید ، اولین قدم این است که وسایل شخصی خود مانند حوله و برس را از سایر اعضای خانواده جدا کنید تا احتمال انتقال بیماری به دیگران کاهش یابد.

در مرحله بعد ، پس از مراجعه به پزشک ، داروهای لازم را مصرف کرده و به طور مرتب مصرف کنید. توجه داشته باشید که برخی از بیماریها ممکن است پس از دوره بهبودی مجددا و گاهی شدید تر از قبل عود کنند. بنابراین مصرف داروهای خود را به طور منظم پیگیری کنید.

از مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک ها یا داروهای ضد قارچی خودداری کنید ، زیرا می توانند با تحریک بیشتر میکروارگانیسم های بدن باعث ایجاد  بیماری شوند.

رعایت رژیم غذایی مناسب و خواب منظم حداقل ۸ ساعت در روز نیز از مواردی است که به افزایش فلور مفید و در نتیجه کاهش عوامل بیماری زا کمک می کند.

دکتر فاطمه حبشی

در هر عصری، زیبا بودن، معنا و مفهوم خاص خود را دارد. شاید در عصر ما، زیبایی همان چیزی است که اکنون به دنبال آن هستیم. چیزی که، باعث شده است کلینیک زیبایی و آکادمی فلدورا را تاسیس کرده و میزبان هنرجویان و زیبارویانی چون شما باشیم. امیدواریم که همواره بدرخشید و شاداب‌تر، جوان‌تر و زیباتر از همیشه بمانید. در صورتی که نیاز به دریافت راهنمایی یا مشاوره دارید با 09120311317 در ارتباط باشید. منتظر دیدارتان هستیم 😊

تاکنون یک دیدگاه برای این مبحث ارسال شده است.

  1. سلام.
    خیلی جالب بود ، واقعا لذت بردم و یاد گرفتم ، به خاطر به اشتراک گذاشتن این اطلاعات ممنونم. با تشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *